Rotsen in allerlei kleuren
De dag begint met een gelukje. Bij het inpakken van de spullen in de auto, vind ik opeens het vermiste boekje met wandelingen in het Big Bend Ranch State Park terug. Het ligt in een vakje van de autodeur. Oké, 17 dagen geleden en 1000 mijl terug was het wat nuttiger geweest om het te hebben, maar toch, we hebben het boekje weer.
We rijden vandaag eerst naar het Snow Canyon State Park. Om de een of andere reden heb ik de hele tijd de naam Snowwhite Canyon in gedachten, maar dat is niet juist. Ook dat het park zijn naam zou danken aan de aanwezigheid van sneeuw klopt niet. Het staatspark is vernoemd naar de vroegere mormonen-leiders Lorenzo en Ernest Snow.
In 2019 waren we hier ook en hebben er toen enkele trails gelopen. We wilden toen ook de Petrified Dunes bekijken, maar dat ging toen niet door omdat beide schoenzolen van Marianne - op de dag zo ongeveer dat de tienjarige garantie afliep - tien minuten na elkaar loslieten (dat was wel heel sterk) en we de wandeling moesten staken.
Bewijsstuk A: de FBI heeft de zaak nog steeds in onderzoek. |
De Petrified Dunes krijgen vandaag een herkansing. De huidige schoenen van Marianne houden zich kranig en we beklimmen de versteende rode duinen.
Het is een erg mooi gebied. Je hebt er allerlei kleurrijke rotsen, waaronder rotsen in de vorm van "golvende duinen".
Uitzicht vanaf de Petrified Dunes |
Na het bezoek aan de Petrified Dunes rijden we het park uit. We stoppen onderweg twee keer. Eén keer om wat schildpadden te redden. In het park leeft een bedreigde schildpaddensoort. Die schildpadden steken soms de weg over, alleen doen ze dat niet zo snel. Als je ze ziet oversteken, word je verzocht te stoppen, ze voorzichtig op te tillen, ze naar de overkant brengen en ze daar dan weer neer te zetten. Wel de goede kant op, want anders lopen ze weer de weg op.
Marianne bekijkt het hoofdschuddend. Ze vraagt zich ongetwijfeld wel eens af waarom ze met mij is getrouwd, maar ja, niets menselijks is haar en mij vreemd. |
Je kan het pad na de canyon nog verder omhoog lopen naar een uitzichtpunt, maar dat is niet de moeite waard.
"Ends here" Tenzij u dit uitzicht mooi vind, zou ik zeggen 'niet doen'. |
Zoals gewoonlijk is de keuze weer reuze. Ook nu blijf ik me weer verbazen over de producten die ze verkopen. Gekookte gepelde eieren in een zak, drie verschillende soorten, had ik al eens eerder gezien.
Maar gepelde hele mandarijntjes in een bakje, dat is nieuw voor mij. Zijn die Amerikanen nou zo lui?
Marianne voelt of de avocado wel zacht is. Hebben ze geen avocado's waar de pit al uit is verwijderd? |
Na dit bezoek rijden we naar het Valley of Fire State Park. Onderweg zien we in een Overton op een bord staan dat het 'Lost City Museum' dicht is. Die Lost City is St Thomas, een plaats die onder water verdween toen de Hoover Dam werd gebouwd en Lake Mead ontstond. Ik heb wel iets met verdwenen steden. Mijn moeder is geboren op de Kaagbaan van Schiphol. Nou ja, niet op de Kaagbaan zelf, maar in Rijk. Dat was een dorpje dat lag op de plek waar nu de Kaagbaan ligt en dat in 1959 plaats moest maken voor de landingsbaan en verdween. (In het geval van Rijk: helemaal afgebroken.)
1959: De Kaagbaan komt, Rijk verdwijnt. |
Op een gegeven moment, toen mijn moeder al ver in de tachtig was, was ze de oudste persoon die nog in Rijk was geboren. Enfin, St Thomas verdween in 1938, twee jaar na de voltooiing van de Hoover Dam, onder water. Echter, droogteperiodes zorgden er al negen keer voor dat deze Lost City weer boven water kwam en sinds 2002 ligt het, zo lang het duurt, voor de tiende keer, nu al meer dan twintig jaar, boven water. De city is dus niet langer lost en dat is misschien wel de reden dat het museum is gesloten. Je kan de restanten van St Thomas via een dirtroad van 3 km bezoeken, maar die hobbelige weg laten we letterlijk en figuurlijk links liggen. (Voor meer informatie over St Thomas, zie deze NPS-site.)
Vol diepe gedachten |
Zal Go Ahead Eagles zich wel plaatsen voor de play-offs voor Europees voetbal? (Spoiler alert: Ja.) |
We stoppen even bij het Visitor Center voor een trailmap en rijden dan naar de Atlatl Rock campground, waar we plekje nummer acht hebben gereserveerd (10 dollar; dat zijn de kosten niet.) Wat we echter bij het boeken overzien hebben, is dat er wel een grote rots is die veel schaduw geeft, maar dat de zon 's middags van de andere kant schijnt zodat we nu niets aan die schaduw hebben.
Plekje nummer 8: Minpuntje geen overkapte picknicktafel. |
(Op de site van het park stond aanvankelijk vermeld dat de trails al op 1 mei werden gesloten - daarom hadden we de planning iets veranderd zodat we hier nog in april zouden zijn. Omdat het dit jaar echter begin mei nog niet zo extreem warm was, werd de sluitingsdatum van de trails dit jaar naar 15 mei verschoven.)
Na zonsondergang mag je niet meer de trail op. Op de achtergrond nog een bordje dat waarschuwt voor de hitte. |
De kleine afdaling in het begin |
De restanten van een filmset (voor de film 'The Professional' uit 1965 met Burt Lancaster, Lee Marvin, en Claudia Cardinale). |
Er zijn veel films en tv-series in Valley of Fire opgenomen, niet alleen westerns, maar ook films als Viva Las Vegas met Elvis Presley, Total Recall met Arnold Schwarzenegger, Austin Powers: International Man of Mystery, In Cold Blood, en Star Trek Generations. Captain James T. Kirk sterft in deze film in Valley of Fire en ligt hier begraven, althans in de film.
De film 'Valley of Fire'' uit 1951 is daarentegen hier niet opgenomen. Wel gedeeltelijk in de Alabama Hills bij Lone Pine. |
We vervolgen vanaf het punt met de oude filmocatie de trail. Het is een prachtige trail die voert langs rotspartijen, door een slotcanyon en langs kleurrijke landschappen.
Uitzicht vanaf ons plekje. Dat witte bolletje in de lucht is de maan. Dat gebouwtje links het toiletgebouw |
Hoera, weer een verhaaltje vandaag. Fijn dat het boekje weer boven water is, wie weet wat je er nog aan hebt.
BeantwoordenVerwijderenDat is wel een enorm voordeel van wat vroeger in het jaar reizen, dat je die mooie trails kunt lopen! De keren dat wij er waren was het absoluut onverantwoord. Laat staan dat je er kon kamperen....
BeantwoordenVerwijderenEn misschien moeten jullie de aanschaf van een opvouwbaar afwasteiltje eens overwegen. Reuze handig. Wij hebben dat al 25 jaar elke vakantie bij ons, onverslijtbaar en heel praktisch! Beetje water koken bij je tent, beetje koud erbij en je afwas is zo gedaan. Ideaal!